Usein kysyttyä kestävät elämäntavat -palvelusta

Usein kysyttyjä kysymyksiä Kestävät elämäntavat -palvelusta

Usein kysyttyä kestävät elämäntavat -palvelusta

Usein kysyttyä kestävät elämäntavat -palvelusta

Jäikö jokin ihmeyttämään kestävien elämäntapojen testistä, arjen teoista tai sitoumuksesta? Alla vastauksia useimmin esitettyihin kysymyksiin.

Usein kysyttyä Kestävän elämäntavat -testistä:

Katso tästä Kestävät elämäntavat testin laskentaperusteet (pdf) Laskennasta vastaa D-mat oy. 

 

Miksi testi ja sitoumus on suunnattu kuluttajille, vaikka ilmastonmuutoksen hillitsemisessä olisi olennaista vaikuttaa valtioihin, kansainvälisiin organisaatioihin ja yrityksiin?

68 prosenttia Suomen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä voidaan jyvittää meille, tavallisille ihmisille. Ne syntyvät tavallisessa arjessamme: siitä miten asumme, liikumme, syömme ja mitä ostamme – ja tavallisilla arjen valinnoilla me voimme päästöjä myös pienentää. Sitoumus2050 on koko yhteiskuntaa koskeva yhteiskuntasitoumus, joka on aiemmin palvellut lähinnä organisaatioiden – yritysten, kaupunkien ja poliittisten päättäjien tarvetta. Nyt mahdollisuutta osallistua on laajennettu kansalaisille.

 

Miksi juusto ja punainen liha ovat samassa kysymyksessä? Mitä jos on luopunut lihansyönnistä, mutta syö vähän juustoa silloin tällöin.

Juuston hiilijalanjälki ei paljon häviä naudanlihan hiilijalanjäljelle, siksi ne ovat samassa kysymyksessä. Kestävät elämäntavat -testistä tehtiin mahdollisimman nopea ja helppo vastata, joten kysymysten määrä on rajallinen. Vastaustaan voi toki pienentää jos syö hyvin vähän.

 

Miksi lapsiluvun pienentäminen ei tule esiin?

Testi on tarkoitettu yksinkertaiseksi, helpoksi ja sellaiseksi jonka voi tehdä lyhyessä ajassa, joten kaikkea ei otettu mukaan. Lisäksi lasten hankkiminen/saaminen ei ole pelkästään rationaalinen eikä yksiselitteinen päätös.

 

Miksi henkilön asuinpaikka vaikuttaa niin paljon siihen, millaisen tuloksen saa testistä?

Laskennassa on käytetty kolmiportaista mallia, jossa rakentamistapa ja lämpötila vaikuttavat eniten siihen, kuinka paljon asumisesta koituu ympäristörasitetta. Näin ollen Suomi on jaoteltu kolmeen vyöhykkeeseen. Samaa asuntoa ei voida laittaa esim. Helsinkiin ja Ivaloon. Koska Suomi on iso maa, niin etäisyyksien vuoksi on otettava huomioon lämpötilaero. 

 

Talojen iän kysyminen arveluttaa: mitä rakennusvuosi kertoo?

Katso seuraava kysymys ->

 

Miten asuntojen energialuokat määritellään?

 Asuntojen energialuokat on tyypitelty niin, että eri vuosikymmenillä rakennetut rakennukset viedään määrättyihin energialuokkiin. Yksilölliset erot voivat kuitenkin olla mahdollisia. Vanhempi rakennus saattaa siis olla hyvin energiatehokas, kun taas uudempi hyvin energiasyöppö.

 

Miksi 30 minuuttia on pienin vaihtoehto suihkuajaksi? Millä perusteella vaihtoehdot on valittu?

Kysymys on yhteistyötämme ympäristölaskentafirma D-mat oy:n kanssa; suomalaiset käyttävät paljon aikaa suihkussa. Yli 50-vuotiaat ovat ripeimpiä. Jokapäiväinen 8 min suihku maksaa 300e/v. Puolittamalla ajan puolittaa myös vesilaskun.

 

Miksi testin lentämiskysymys ei erottele vapaa-ajan matkustusta ja pakollisia, kuten työmatkoja?

Kannattaa miettiä onko olemassa aivan pakollisia työmatkoja, ja lentäminen on silti aina lentämistä. Voisi sanoa, että on helpompi ajatella pitävänsä videopalaverin, kuin jättävänsä lomamatkat pois. Emme myöskään erottele junalla tai laivalla kulkemisessa työtä ja lomaa. Voit toki halutessasi katsoa, miten tulos eroaa, jos otat pois kaikki työhön liittyvät matkat. 

 

Miksi autolla ajossa ei ole eritelty omaehtoista ja työhön liittyvää ajamista? Autolla ajamisessa pitäisi ottaa huomioon se, onko alueella julkista liikennettä.

Testi on pidetty mahdollisimman nopeana ja yksinkertaisena. Tarkoituksena ei ole syyllistyää autolla ajavia, vaan ainoastaan havainnoida erilaisten toimien hiilidioksiidipäästöjä. Auton käytössä voi toki testata, miltä tulokset näyttävät omilla ajokilometreillä tai työajaminen sisällytettynä, vaikka niitä ei kysytäkään erikseen. On selvää, että tarjolla olevat julkisen liikenteen vaihtoehdot vaihtelevat suuresti, eikä siihen aina voi itse vaikuttaa. Kestävät elämäntavat -palvelu tarjoaa useita erilaisia vinkkejä, joista voi poimia ne itselleen parhaiten sopivat. 

 

Testi ei huomioi pyöräilyä?

Pyöräily ei näy testissä, sillä se ei laskennassa suurenna hiilijalanjälkeä, mutta ei myöskään vaihtoehtona pienennä sitä. Pyöräily luultavasti näkyy vastauksissa sitten siinä, että autoilee ja käyttää julkisia vähemmän. Näin päästöttömämmät liikkumistavat niputtuvat yhteen.

 

Miksei testi kysy sellaisista asioista kuin kotitarvekanala, metsästys ja kalastus, oma perunamaa ja niin idyllinen koti, ettei sieltä ole tarvetta paeta kesämökille tai aurinkorannoille? Nehän olisivat voineet olla kokonaiskuormitusta vähentäviä tekijöitä.

Testissä ei oteta kantaa omaehtoiseen ruuan tai energian tuottamiseen. Niistä ei saa pisteitä testissä vaikka ne toki pienentävät kokonaiskuormitusta. Kotimainen kala ja riista ovat matalavaikutuksellisia.

 

Usein kysyttyä Sitoumus2050-sivustosta

 

Kuka ylläpitää sivustoa?

Valtioneuvoston kanslia ylläpitää sivustoa osana Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumusta. Voit lukea lisää täältä ja täältä. Kestävät elämäntavat -tesiti on siirretty sivustolle Sitran Elämäntapatesti -sivustolta.

 

Mihin sitoumuksia käytetään?

Sitoumus on väline oman elämän kestävöittämisen suunnittelemiseksi. Se on henkilökohtainen sopimus itsesi ja yhteiskunnan kanssa siitä, mitä tekoja teet kestävämmän elämän eteen. Erityisen hyviä sitoumuksia ja hienoja raportteja saatetaan nostaa Kestävän kehityksen toimikunnan kanavilla, kuten sosiaalisessa mediassa, uutiskirjeissä ja tapahtumissa – kaikki kuitenkin sitoumuksen tekijän luvalla. Emme nosta esiin huonosti sujuvia sitoumuksia.

Sitoumukset näkyvät avoimessa nettisivustossa, joten muut kansalaiset voivat selata tehtyjä sitoumuksia ja saada inspiraatiota omaan sitoumukseensa. Saattaapa joukosta löytyä vaikkapa ratkaisu omaan kestävän arjen pulmaan.

Kun sitoumuksia on kertynyt riittävä määrä, laskemme myös sitoumuksien tekojen avulla säästyneitä hiilidioksiidipäästöjä – toteuttamalla asettamasi tavoitteen, säästät luonnonvaroja ja lopulta hiilidioksiidipäästöjä. Sitoumus-palvelu tekee toimintasi vain näkyväksi.

 

Mistä saan tunnukset sivuille?

Sitoumusta luodessasi sinun täytyy ensin rekisteröityä sitoumus2050.fi-sivustolle. Rekisteröityminen onnistuu sivuston oikean yläkulman Rekisteröidy -napista. Rekisteröityminen vaatii sähköpostiosoitteen, itse valitsemasi salasanan ja nimimerkin. Tämän jälkeen pääset sivustolle täyttämään profiilitietosi ja tekemään sitoumuksia. Jos sinulla on jo tunnus, mutta ei salasanaa, katso seuraava kysymys.

 

 Miksi minun täytyy rekisteröityä palveluun tehdäkseni sitoumuksen?

Sitoumus2050-palveluun rekisteröidytään siksi että voimme yksilöidä kunkin tehdyn sitoumuksen. Rekisteröitymällä palveluun pääset myös muokkaamaan sitoumustasi sekä raportoimaan sitoumuksesi edistymisestä.

Sitoumus2050 -palvelussa kerättävät henkilötiedot tallentuvat Sitoumus2050 –palvelun rekisteriin, jota ylläpitää valtioneuvoston kanslia. Lue lisää tietojesi käsittelystä täältä

 

Etkö pääse muokkaamaan sitoumustasi tai raportoimaan?

Kokeile ensin Cromea tai jotain muuta selainta kuin Internet Exploreria. Jos ongelma jatkuu, ota yhteyttä kestavakehitys@vnk.fi

 

Minulla on jo sitoumus vanhassa palvelussa. Miten kirjaudun sisään uuteen palveluun?

Jotta pääset kirjautumaan uuteen palveluun, sinun tulee hakea tunnuksellesi uusi salasana. Hae uusi salasana Kirjaudu sisään -kohdasta ja pyydä uusi salasana kohdasta Salasana unohtunut. Jos olet tekemässä Kestävät elämäntavat -sitoumusta, tee ensin Kestävät elämäntavat -testi, josta pääset suoraan oikealle sitoumus-välilehdelle. 

 

Mistä löydän vanhan sitoumukseni?

Löydät vanhat sitoumuksesi omasta profiilistasi Omat sitoumukset -kohdasta. Profiiliisi pääset kirjautumalla sisään tai mikäli olet jo kirjautuneena palveluun, napsauta sivuston oikeassa yläkulmassa näkyvää henkilökuvaketta.

kanslia. Valtioneuvoston kanslia ei luovuta kyseisiä henkilötietoja ulkopuolisille.

 

Miten voin muokata vanhaa sitoumustani?

Voit muokata vanhaa sitoumustasi avaamalla sitoumuksesi Omat sitoumukset -näkymästä.

 

Miten voin raportoida edistymisestä?

Voit raportoida sitoumuksesi edistymisestä avaamalla profiilistasi "Omat sitoumukset" ja valitsemalla "raportoi".

 

Kuka voi tehdä Kestävien elämäntapojen sitoumuksen?

Toimenpidesitoumuksia voi tehdä kuka tahansa! Olit sitten isä, äiti, lapsi, toimitusjohtaja, opettaja tai oppilas. Kaikkien tekoja tarvitaan.

 

Sivuilla on error / virhe. Mistä saan apua ja miten voin ilmoittaa teknisestä virheestä?

Teknisissä ongelmissa voit olla yhteydessä sähköpostitse Suomen kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteeristöön: kestavakehitys@vnk.fi.