Elintarvikealan MATSIT
Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumus
Materiaalitehokkuuden sitoumus on elinkeinoelämän ja valtionhallinnon välinen vapaaehtoinen toimintamalli ja yksi keskeinen työkalu Suomen matkalla kiertotalousyhteiskunnaksi. Elintarvikeala solmi ensimmäisen materiaalitehokkuuden sitoumuksen vuosille 2019–2021. Tulokset ovat olleet erinomaisia ja seuraavasta kaudesta on sovittu vuosille 2022–2026. Uutena toimijana mukaan liittyi ravintola-ala.
Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksen tavoitteena on vähentää elintarvikkeiden tuotannon, jakelun ja kulutuksen ympäristövaikutuksia. Tähän päästään muun muassa vähentämällä ruokahävikin määrää, minimoimalla tuotantoprosessien hävikkiä, nostamalla kierrätysastetta, ja vähentämällä pakkausmateriaalien ja muovien määrää. Tavoitteet ovat sitoumuksen allekirjoittaneille yrityksille yhteiset, mutta toimet niihin pääsemiseksi yritykset valitsevat itse. Elintarviketeollisuuden, kaupan ja ravintola-alan yritykset julkaisevat sitoumukset ja raportoivat tulokset vuosittain Sitoumus2050.fi -verkkopalvelun kautta. Tulosyhteenvedon koostaa vuosittain valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva.
Näin liityt sitoumukseen
Ohje elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksen laadintaan (pdf) >>
Liite 1. Määritelmät, toimenpiteet ja mittarit (pdf) >>
Sitoumus tehdään Tee sitoumus -välilehdellä.
Ohjeistus raportointiin
Raportointilomakkeen täyttöohje ja huomioita toimenpiteiden raportointiin (pdf) >>
Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumus 2022-2026
Sitoumuksen sisältö ja tavoitteet (pdf) >>
Liite 1. Esimerkkejä yritysten materiaalitehokkuustoimista (pdf) >>
Liite 2. Yrityksen liittyminen sitoumukseen (pdf) >>
Tulokset 2022
Sitoumukseen liittyneet yritykset raportoivat yhteensä 74 toimenpidettä vuonna 2022.
Ruokahävikin vähentäminen oli keskeisin tavoite ja siinä edistyttiin monin eri toimenpitein. Uudet hinnoittelumallit, ruoka-avun ohjaus ja dataan perustuva ennakointi auttoivat yrityksiä vähentämään hävikkiä. Elintarviketeollisuudessa keskityttiin tuotantoprosessien parantamiseen, mittauksen kehittämiseen ja uusien tuoteinnovaatioiden käyttöönottoon, jotka mahdollistivat aiemmin käyttämättömien sivuvirtojen hyödyntämisen. Kaiken kaikkiaan hävikki väheni 427 tonnia. Raportoidut toimenpiteet tuottivat kokonaisuudessaan kustannussäästöjä noin 2,45 miljoonaa euroa.
Lue lisää tuloksista ja toimenpiteistä Motivan verkkosivuilta >>
Kysyttävää sitoumuksesta tai sitoumukseen liittymisestä?
Liittymiseen liittyvä neuvonta
Kysymykset sivuston toiminnasta
Lisätietoja Motivan verkkosivuilla
Lue lisää elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksesta >>