Varhaiskasvatus

Haitallisten aineiden vähentäminen varhaiskasvatuksen hankinnoissa – kestävien hankintojen green deal –sopimus

Marraskuussa 2020 sosiaali- ja terveysministeriö, ympäristöministeriö, Helsingin, Tampereen ja Vantaan kaupungit, sekä hankintaorganisaatiot Monetra Oulu Oy ja Tuomi Logistiikka Oy julkistivat allekirjoittamansa vapaaehtoisen green deal -sopimuksen haitallisten aineiden vähentämiseksi varhaiskasvatuksen ympäristössä. Sopimuksen tavoitteena on julkisten hankintojen kautta vähentää haitallisia kemikaaleja (aineita) varhaiskasvatuksen ympäristössä, sekä lisätä pohjoismaisen ympäristömerkinnän saaneiden tuotteiden ja palveluiden hankintaa ja siten vähentää lasten kokonaiskemikaalialtistumista. Sopimus on voimassa vuoden 2025 loppuun asti ja se on toinen green deal -sopimus, joka on allekirjoitettu julkisen sektorin kesken kestävien hankintojen edistämiseksi. 

Sopimus antaa mahdollisuuden lisätä kemikaaliturvallisuutta varhaiskasvatuksessa

Kemikaaleja on ympärillämme kaikkialla. Kemikaaleilla on yhteiskunnassa monia tärkeitä käyttötarkoituksia, ja oikein käytettynä ne ovat lähes aina turvallisia. Kemikaalien terveysriskejä on perinteisesti arvioitu yksi aine kerrallaan, mikä voi aliarvioida terveyshaittoja. Todellisuudessa ihmiset eivät altistu pelkästään yhdelle kemikaalille, vaan useiden kemikaalien seoksille. Kemikaalien yhteisvaikutuksista ihmisen terveyteen ja ympäristöön on vielä kohtuullisen vähän tietoa. Lainsäädäntöön perustuva yksittäisten kemikaalien käytön kieltäminen tai pitoisuuksien rajoittaminen on hidas tapa vaikuttaa. Markkinoille tulee myös jatkuvasti uusia kemikaaleja ja näihin liittyvä lainsäädännöllä käytön rajoittaminen on hidasta.

Suomessa on ympäristöministeriön johdolla laadittu Kemikaaliohjelma vuosille 2022–2035.  Kemikaaliohjelmassa painotetaan hankintaosaamisen ja kriteerien kehittämistä, siten että ne huomioivat kemikaalit entistä paremmin. Lisäksi korostetaan kemikaaliturvallisuuden ja ympäristösuojelun merkitystä suunniteltaessa julkisia hankintoja. Viestinnällä pyritään tarjoamaan tietoa poliittisille päättäjille ja hankintaorganisaatioille kemikaaleihin riskeistä, erityisesti niiden vaikutuksista terveyteen ja ympäristöön. 

Lapset on tunnistettu väestöryhmäksi, joka on erityisen herkkä haitallisten kemikaalien vaikutuksille kasvun ja kehityksen ollessa vielä kesken. Lapsuusajan kemikaalialtistuksen vähentämiseksi tehtävät toimet voivat myöhemmin näkyä myönteisellä tavalla myös aikuisten terveydessä. Kemikaaleihin liittyvien vaatimusten asettaminen etenkin varhaiskasvatuksessa tehtävissä hankinnoissa on tunnistettu merkittäväksi keinoksi vähentää kemikaaleihin liittyviä riskejä lasten terveydelle. Green deal -sopimuksella vaatimukset viedään osaksi liittyneiden hankintaorganisaatioiden hankintoja.

Julkinen sektori voi luoda kysyntää ja samalla edistää varhaiskasvatuksessa käytettävien tuotteiden, kuten lelujen ja siivousaineiden, turvallisen tarjonnan laajentumista. Pitkäikäisten, turvallisten ja helposti kierrätettävien lastentarvikkeiden valitseminen edistää myös kiertotaloutta.

Sopimus luo mukana oleville toimijoille pitkäjänteiset yhteiset tavoitteet ja tiekartan niiden saavuttamiseksi

Sopimuksen tavoitteena on julkisten hankintojen kautta vähentää haitallisia kemikaaleja (aineita) varhaiskasvatuksen ympäristössä, sekä lisätä pohjoismaisen ympäristömerkinnän saaneiden tuotteiden ja palveluiden hankintaa ja siten vähentää lasten kokonaiskemikaalialtistumista. 

Sopimuksella pyritään erityisesti:

  • vähentämään tarpeettomia antimikrobisia aineita sekä hajusteita ja väriaineita;
  • soveltamaan niin sanotuista leludirektiivistä ja -laista tulevia alle 36 kuukauden ikäluokkaan kohdistuvia tiukempia kemikaalirajoituksia kaikkien lelujen ja lastenhoitotarvikkeiden hankinnoissa;
  • lisäämään toimittajien hankintayksiköille ilmoittamaa tietoa hankintojen erityistä huolta aiheuttavista aineista ja kannustamaan hankintayksikköjä vaatimaan aktiivisesti tarjouspyynnöissä tiedon toimittamista; ja
  • laatimaan yhteiset hankintakriteerit ja hankintasopimusten sopimusehdot haitallisten aineiden vähentämiseksi varhaiskasvatuksen ympäristössä ja soveltamaan niitä hankinnoissa hankintayksikköjen omien toimeenpanosuunnitelmien mukaisesti.
  • Sopimus sisältää lisäksi useita lyhyemmän aikavälin tavoitteita.

Sitoutuneiden julkisten hankintaorganisaatioiden sitoumukset löytyvät Sitoumus2050.fi -sivustolta. Sitoumuksen perustana toimivat sopimuksessa määritellyt tavoitteet ja hankintayksiköiden toimenpiteet, joiden toteuttamiseen hankintayksikkö on sitoutunut green deal -sopimuksen allekirjoittaessaan. Tehdyt sitoumukset täyttävät green deal -sitoumuksille asetetut vaatimukset. Sitoumus on asetettujen vaatimusten mukainen, kun se on laadittu noudattaen sitoumusten tekemiseen liittyvää ohjeistusta. Allekirjoittaessaan sopimuksen ja tehdessään sitoumuksensa hankintayksikkö hyväksyy samalla yhteiskuntasitoumuksen periaatteet. 

Tästä näet listan sopimuksen toimenpiteistä ja mittareista >>

Hankintakriteereitä kehitetään yhdessä, koulutuksella lisätään tietoisuutta

Sopimukseen voivat liittyä kaupungit, kunnat, sekä muut julkisen sektorin hankintaorganisaatiot, esimerkiksi yhteishankintaorganisaatiot (hankintayksiköt). Hankintayksiköille on suunnattu joukko pakollisia toimenpiteitä.

Sopimukseen liittyvät tahot ovat luoneet yhdessä KEINO-osaamiskeskuksen kanssa (2020–2023) yhteisiä hankintakriteerejä valikoiduissa tuoteryhmissä, joiden kemikaaliturvallisuudella on tunnistettua merkitystä varhaiskasvatuksen toimintaympäristössä. Kehitetyt kriteerit löytyvät kansallisesta kriteeripankista osoitteesta kriteeripankki.fi.

Tuoteryhmät, joista kriteerit löytyvät ovat:

  • Siivous- ja puhtauskemikaalit
  • Ulkoleikkivälineet ja -kalusteet
  • Sisäleikkivälineet
  • Sisäkalusteet ml. patjat
  • Tekstiilit.

Yhteisiä hankintakriteerejä ja sopimusehtoja sovelletaan valittujen tuoteryhmien hankinnoissa. Lisäksi hankintayksiköt muun muassa kouluttavat omia hankinta-asiantuntijoitaan, varhaiskasvatuksen toimialan henkilöstöä ja päiväkotien henkilökuntaa haitallisten aineiden tietoisuuteen sekä hankintakriteereiden soveltamisessa, ohjeistavat omia tilaajiaan valitsemaan tilausjärjestelmistä vähiten haitallisia vaihtoehtoja, sekä toteuttavat tarpeen mukaan markkinakartoitusta ja -vuoropuhelua korvaavien aineiden ja materiaalien potentiaalin kartoittamiseksi.

Kemikaalit julkisissa hankinnoissa -itseopiskelumateriaali

Voit hyödyntää alla olevaa kolmiosaista koulutusmateriaalia hankintojen tueksi. Koulutusmateriaali on maksuton ja sitä voi opiskella itsenäisesti. 

Osa 1: Minkälaisia ovat haitalliset kemikaalit ja miten ne vaikuttavat meihin ja ympäristöön?

  • Antaa yleiskäsityksen siitä, mikä tekee kemikaalista vaarallisen.​
  • Kertoo minkälaisia vaikutuksia vaarallisilla kemikaaleilla on elimistöön. ​
  • Auttaa tunnistamaan miten vaaralliset kemikaalit kulkeutuvat ympäristöön ja elimistöön. 

Lataa osa 1 (PDF)  >>

Osa 2: Kemikaalit ja julkiset hankinnat

  • Antaa käsityksen siitä, miten kemikaaleja säädellään​
  • Auttaa hankintoja tekevät henkilön kemikaalitiedon äärelle​
  • Kertoo, miksi hankkijoiden pitää huomioida kemikaalit hankinnoissa.

Lataa osa 2 (PDF) >>

Osa 3: Julkisten hankintojen kemikaalitietoutta

  • Miksi haitalliset aineet kannattaa huomioida jo hankintavaiheessa?​
  • Miten hankintalaki suhtautuu kestäviin julkisiin hankintoihin?​
  • Miten EU tukee kemikaalien huomioimista julkisissa hankinnoissa?​
  • Millaisia työkaluja on kemikaalien huomioimiseen hankinnoissa?​
  • Esimerkit Turusta ja Tukholmasta.

Lataa osa 3: Kemikaalit ja kiertotalous (PDF) >>

Lataa osa 3: Ympäristömerkki ja -kriteerit (PDF) >>

Lataa osa 3: Markkinavuoropuhelu (PDF) >>


Kysyttävää sopimuksesta, sopimuksen toimeenpanosta tai sitoumuksen tekemisestä?

Jenni Rovio
Asiantuntija
Motiva Oy, KEINO-osaamiskeskus
jenni.rovio@motiva.fi

+358 40 725 9019

Kysyttävää sivuston toiminnasta?

sitoumus2050@motiva.fi